aa Seminar Pojas i put inicijativa: mogućnosti poslovne suradnje između Hong Konga i Hrvatske, održanom u suradnji s Ekonomskim i trgovinskim uredom Hong Konga u Bruxellesu (Hong Kong Economic and Trade Office – HKETO), 9. veljače u HGK.

“Iako su Hrvatska i Hong Kong zemljopisno udaljeni, želimo unaprijediti i uspostaviti gospodarske veze s prekomorskim partnerima, a u budućnosti očekujemo još i više seminara i gospodarskih poslovnih misija te želimo sagledati kakve su mogućnosti suradnje i interesi hrvatskih tvrtki”, istaknuo je zamjenik predstavnika Ekonomskog i trgovinskog ureda Hong Konga (HKETO) iz Bruxellesa Sam Hui.

Kineska Inicijativa ‘Jedan pojas, jedan put’ obuhvaća dva pravca povezivanja s Europom, kopnenim putom uzduž Puta svile i južnim pomorskim putom prema Europi. “Očekujemo rast ulaganja u infrastrukturu, širenje trgovine i usluga te suradnju u mnogim sektorima”, istaknuo je Hui. Hong Kong, kao posebna upravna regija i vrata ulaska u Kinu, ima brojne prednosti za poslovanje kao najslobodnija svjetska ekonomija s vlastitim pravnim sustavom, otvorenošću u trgovini, niskim porezima, vrijednostima međunarodnoga životnog stila, jednakim pravima i povlastica u poslovanju tvrtki, s 8000 međunarodnih tvrtki, 700 brodarskih tvrtki, 350 brodarskih linijskih servisa, s najvećom zračnom lukom za teretni promet i kao vodeće svjetsko financijsko i bankarsko središte.
Ukupan izvoz iz Hrvatske u Hong Kong 2015. godine iznosio je 8,5 milijuna USD, dok je uvoz u RH iz Hong Konga bio dvostruko manji, oko 3,8 milijuna USD. Problemi s certifikacijskom dokumentacijom određena su prepreka za izvoz na kinesko tržište. U tom je pogledu suradnja s Hong Kongom olakšana, a i uvoz vina u Hong Kong ne podliježe carini. Lani je u svibnju izdan i certifikat za izvoz prerađevina od mesa u Hong Kong”, istaknula je Jelena Dumičić iz Sektora za međunarodne poslove i EU HGK te je apelirala na potrebu dodatne provjere tvrtki i partnera s kojima se namjerava poslovati na kineskom tržištu.